Teravilja ja söötade labori teenused
NB! 1. jaanuarist 2023 alustas tööd Maaelu Teadmuskeskus (METK). Uus asutus täidab kõiki Põllumajandusuuringute Keskuse seniseid ülesandeid. Laboriteenuste info Maaelu Teadmuskeskuse lehel.
Proovide vastuvõtt
Tellimislehed ja juhendid
Hinnakiri
Kontaktid
Teravilja ja söötade analüüsid:
- teravili ja teraviljatooted:
- kvaliteedinäitajad - organoleptiline hinnang, niiskus, proteiin, langemisarv, nisu ja nisujahu märja kleepvalgu sisaldus ja kvaliteet, mahukaal; prügi- ja tera- lisand, aidakahjuritega nakatatus
- täiendavad analüüsid - tuhasus, happesus, jahu pH, nisu ja nisujahu setteväärtus, tärklis, 1000 tera mass, jahu askorbiinhappe sisaldus, sõelanalüüs, aidakahjuritega saastatus, magneetilised metallilisandid, happesus;
- küpsetusomaduste näitajad - viskograafiline ja farinograafiline analüüs, küpsetuskatsed.
- kaunviljad: niiskus, proteiin, lisandid, põhivärvist erinevate seemnete analüüs, ubade tanniini sisaldus
- õlitaimede seemned: niiskus, õlisisaldus, proteiin, klorofüll, glükosinolaadid, vabade rasvhapete sisaldus (FFA), prügisus, põhivärvist erinevate seemnete sisaldus;
- õli: vabade rasvhapete sisaldus (FFA), happearv, peroksiidarv;
- õlikoogist: lenduv sinepiõli, niiskus, proteiin, kiud, rasv;
- sööt, söödalisandid ja taimne materjal: kuivaine/niiskus, toorproteiin/üld N, tuhk, toor- ja kogurasv, happekiud, neutraalkiud, toorkiud, ligniin, tärklis, suhkur, happearv, aminohapped, energeetiline väärtus;
- silo, maisisilo ja konserveeritud teravili: kuivaine, proteiin, happekiud, neutraalkiud, tuhk, P, Ca, K, Mg, metaboliseeriv energia, seeduvus, pH, piimhape, äädikhape, amm.lämmastik ja lahustuv lämmastik kogulämmastikust, söömusindeks, suhkur, peensooles imenduvad aminohapped, mao valgutase, hinnang silo säilivusele, maksimaalne silo ööpäevane söödav kogus;
- heintaimed: kuivaine, proteiin ADF, NDF, tuhk
ANALÜÜSIMEETODITE VALIK: Proovide analüüsimisel eelistatakse akrediteeritud meetodeid, kui klient ei ole soovinud teisiti.